2 viename: garinis sulčiaspaudis + garintuvas! Jei vertinate sveiką virtuvę, o jūsų mityboje netrūksta daržovių ir vaisių – nerūdijančio plieno garinis sulčiaspaudis su garintuvu, 5 l talpos, bus puikus prietaisas, palengvinantis sveikų, vitaminų kupinų sulčių gamybą. Iš aukštai temperatūrai atsparių medžiagų pagamintas sulčiaspaudis tinka naudoti ant visų tipų viryklių. Prietaisą itin paprasta naudoti – jis susideda iš trijų vienas ant kito statomų indų: vandens indo, sulčių surinkimo indo ir vaisių indo su perforuotu dugnu. Papildomas šio sulčiaspaudžio privalumas – speciali konstrukcija, leidžianti paversti sulčiaspaudį garintuvu. Uždėjus perforuoto dugno indą tiesiai ant vandens indo – galima ruošti patiekalus garuose. Komplekte taip pat yra žarnelė sulčių nuleidimui tiesiai iš sulčiaspaudžio į karafę, butelį arba stiklainį. Sulčiaspaudis turi ir dangtį. Naminių sulčių gamybos sulčiaspaudžiu privalumas – galutiniame produkte išsaugoma daugiau maistinių medžiagų. Sultys gaunamos labai paprastai ir greitai – minkštiems vaisiams (braškėms, avietėms) – savo sultis galima gauti per kiek daugiau nei pusvalandį! Sulčiaspaudį taip pat labai paprasta prižiūrėti – jį galima plauti indaplovėje.
Garinio sulčiaspaudžio naudojimas
Indą Nr. 1 pripildykite vandeniu iki 2/3 aukščio. Į indą Nr. 3 sudėkite nuplautus vaisius, paruoštus taip: minkštus vaisius, pvz., mėlynes, braškes, avietes, serbentus, suberkite sveikus – nesmulkintus. Kietus vaisius (obuolius, kriaušes) supjaustykite gabalėliais, mažesniais nei 3 cm. Inde su vaisiais iki dangčio reikia palikti 1–2 cm laisvos vietos. Vaisius pabarstykite 100–600 gramų cukraus (žr. 1 lentelę). Rinkinį reikia uždengti dangčiu ir užspausti žarnelės spaustuką (rekomenduojama žarnelę užkabinti už indo Nr. 2 ąselės).
Paruoštą rinkinį pastatykite ant šilumos šaltinio (dujinės, elektrinės viryklės ir pan.) ir lėtai užvirinkite. Dėl pakilusios temperatūros ir susidarančių garų iš vaisių ima išsiskirti sultys, kurios kaupiasi inde Nr. 2. Kai sultys pradeda kauptis, jas reikia nuleisti į atskirą indą, kad jos nepatektų į vandenį.
Nuo vandens užvirimo momento (kai viršutiniame inde pasirodo garai) reikalingas laikas sultims gauti yra:
Praėjus maždaug 15 minučių nuo vandens užvirimo, atlaisvinkite žarnelės spaustuką ir nuleiskite susikaupusias sultis tiesiai į butelius arba stiklainius. Iškart po jų pripildymo talpas reikia užkapsuliuoti arba užsukti twist-off tipo dangteliais.
Užpildytus sultimis butelius (stiklainius) tuomet įstatykite į puodą su vandeniu ir 30 minučių pasterizuokite (skaičiuojant nuo vandens užvirimo momento).
Norint gauti aukštos kokybės ir ilgaamžes sultis, svarbu visas paruošimo operacijas atlikti laikantis absoliučios švaros.
Garinio sulčiaspaudžio matmenys:
1. indas vaisiams:
talpa – 5 l vaisių
Ø išor. 22,2 cm
Ø vid. 21,8 cm
briaunos Ø 23,5 cm
briaunos aukštis 0,3 cm
bendras indo aukštis 12,5 cm
indo ilgis – su rankenėlėmis 30,6 cm
sietelio angų Ø 0,38 mm
2. indas sultims:
Ø išor. 22,2 cm
Ø vid. 21,9 cm
briaunos Ø 23,5 cm
briaunos aukštis 0,3 cm
bendras indo aukštis 12,3 cm
indo ilgis – su rankenėlėmis 31,5 cm
žarnelė: ilgis apie 36 cm, Ø 1,0/0,8 cm
Ø garų išleidimo angos 9/3,7 cm
angos aukštis 6,3 cm
sulčių nuleidimo angos vidinis Ø 0,8 cm
išleidimo išorinis Ø 1,0 cm
3. indas vandeniui:
Ø išor. 21,3 cm
indo vidinis Ø 22,9 cm
briaunos Ø 21,8 cm
briaunos aukštis 1,3 cm
bendras indo aukštis 12,7 cm
indo ilgis – su rankenėlėmis 30,2 cm
4. dangtis:
Ø išor. 23,2 cm
briaunos Ø 21,9 cm
aukštis 5,3 cm
Dėmesio:
Netrinti sulčiaspaudžio paviršiaus aštriomis kempinėlėmis.
Talpa nurodyta vaisių indui!