Sulčiaspaudė yra praktiškas įrenginys, kuris puikiai tiks kiekvieno namų konservų mėgėjo virtuvėje. Dėl jos kiekvienas lengvai paruoš skanius ir sveikus sultis visiems metams, sau ir artimiesiems. Sulčiaspaudę ypač įvertins sodininkai, sodų ir namų sodų savininkai, kurie nori mėgautis savo sultimis iš sezoninių vaisių.
Sulčiaspaudė, kurios dėka lengvai paruošite tiek reikiamą sulčių kiekį tiek dabartiniams poreikiams, tiek atsargoms rudens-žiemos laikotarpiui. Dėl taip gautų skanių ir sveikų sulčių jūs ir jūsų artimieji galėsite mėgautis mėgstamų vaisių skoniu visus metus.
Rinkinį sudaro trys vienas ant kito dedami indai, dangtis ir žarnelė su spaustuku. Viršutinis indas (nr. 1) – vaisiams (iki 8 litrų). Vidurinis indas (nr. 2) – sultims, kurias per prijungtą išleidimo žarnelę galima išpilti į butelius ar stiklainius. Apatinis indas (nr. 3) - vandeniui. Sulčiaspaudę galima naudoti ant bet kokios rūšies viryklės.
Sulčiaspaudė pagaminta iš nerūdijančio plieno, kuris yra labai atsparus įtempimams ir temperatūrai. Tinkamai naudojama, laikantis instrukcijoje pateiktų rekomendacijų, ji efektyviai tarnaus daugelį metų.
Sulčiaspaudės naudojimas
Indą nr. 3 pripildykite vandeniu iki maždaug 2 cm žemiau viršutinio krašto. Tada uždėkite ant jo indą nr. 2, o ant viršaus indą nr. 1. Į indą nr. 1 įdėkite anksčiau paruoštus, nuplautus vaisius. Minkštus vaisius, pvz., mėlynes, braškes, avietes ar serbentus, berkite visus - nesmulkintus. Kietus vaisius, tokius kaip obuoliai ar kriaušės, supjaustykite gabalėliais, kurių matmenys mažesni nei 3 cm. Vaisius apibarstykite cukrumi nuo 100 iki 600 gramų, priklausomai nuo vaisių rūgštingumo ir to, kokios saldžios turi būti jūsų paruoštos sultys. Rinkinį uždenkite dangčiu ir uždarykite spaustuką ant žarnelės (rekomenduojama žarnelę pritvirtinti prie indo nr. 2 rankenos).
Taip paruoštą rinkinį pastatykite ant šilumos šaltinio (dujinės, elektrinės viryklės ir kt.) ir lėtai užvirinkite vandenį. Užvirus vandeniui, sumažinkite šildymo galią tiek, kad aplink indą nesusidarytų per daug garų. Dėl susidarančių vandens garų ir padidėjusios temperatūros iš vaisių pradės išsiskirti sultys ir kauptis inde nr. 2.
Laikas, reikalingas sultims gauti, skaičiuojamas nuo vandens užvirimo momento (garų atsiradimo viršutiniame inde), yra:
- minkštiems vaisiams (pvz., braškės, avietės): 20-30 minučių;
- pusiau kietiems vaisiams (pvz., juodieji serbentai, mėlynės): 30-40 minučių;
- kietiems vaisiams (pvz., obuoliai, kriaušės): 45-60 minučių.
Instrukcijoje pateikta lentelė rodo apytikslį atskirų vaisių rūšių virimo laiką, apytikslį cukraus kiekį, kurį reikia pridėti, ir tikėtiną gautų sulčių kiekį.
Apie 15 minučių po vandens užvirimo atidarykite spaustuką ant išleidimo žarnelės - susikaupusias sultis išpilkite žarnelės pagalba tiesiai į butelius ar stiklainius. Iškart po jų užpildymo uždarykite juos kapsulėmis arba užsukamais dangteliais. Užpildytus sultimis butelius ir/arba stiklainius, uždarytus kapsulėmis arba dangteliais, įdėkite į puodą su vandeniu ir pasterizuokite 30 minučių (skaičiuojant nuo vandens užvirimo momento).
Dėmesio! Norint gauti aukštos kokybės ir ilgaamžes sultis, visas paruošimo metu atliekamas operacijas atlikite laikydamiesi absoliučios švaros. Sulčiaspaudės dalių plovimui naudokite prieinamas indų plovimo priemones, tačiau venkite aštrių šepetėlių, kempinių ir miltelių, galinčių subraižyti indus. Taip pat kruopščiai plaukite stiklainius, butelius, kapsules ir dangtelius. Gerai juos nuplauti kelias valandas anksčiau ir palikti aukštyn kojomis išdžiūti.
Sulčiaspaudės indus taip pat galima plauti indaplovėse.
Sulčiaspaudės matmenys:
1. indas vaisiams:
talpa: 8 L vaisių
Ø išorinis: 24,8 cm
Ø vidinis: 24,6 cm
Ø apykaklės: 26,3 cm
apykaklės aukštis: 0,3 cm
viso indo aukštis: 16,1 cm
indo ilgis (su rankenomis): 33,8 cm
Ø sietų angų: 0,48 mm
2. indas sultims su žarnele:
Ø išorinis: 25,0 cm
Ø vidinis: 24,8 cm
Ø apykaklės: 26,3 cm
apykaklės aukštis: 0,3 cm
viso indo aukštis: 16,0 cm
indo ilgis (su rankenomis): 34,0 cm
žarnelė: ilgis 42 cm, Ø 1,1/0,9 cm
Ø garų išleidimo angos: 10/3,2 cm
angos aukštis: 5,7 cm
Ø vidinis sulčių išleidimo angos: 0,8 cm
Ø išorinis išleidimo angos: 1,0 cm
3. indas vandeniui
Ø išorinis: 23,5 cm
Ø vidinis: 22,9 cm
Ø apykaklės 25,5 cm
apykaklės aukštis: 1,3 cm
viso indo aukštis: 11,5 cm
indo ilgis (su rankenomis): 32,3 cm
4. dangtis:
Ø išorinis: 26 cm
Ø apykaklės: 24,3 cm
aukštis: 5,9 cm
Ilgis: 34 cm
Plotis: 25 cm
Aukštis: 39.8 cm
Svoris: 2.54 kg
Talpa: 8.0 l