Ruošiate naminius mėsos gaminius? Jų skonį, išvaizdą ir ilgaamžiškumą užtikrinsite naudodami kalio salietrą.
Kali salietra - skirta bet kokios rūšies mėsai pekluoti. Kali salietra – tai kalio nitratas (KNO₃) - bespalvė, kristalinė druska (E 252), naudojama tradicinėms mėsos peklavimo metodams. Kali salietra, greta valgomosios druskos yra vienas svarbiausių priedų, naudojamų pekluojant mėsą, garantuojantis ne tik ilgesnį išsilaikymą, bet ir rausvos mėsos spalvos išsaugojimą. Kaip tai įmanoma?
Pirmajame peklavimo etape (tuoj po salietros, valgomosios druskos ir prieskonių pridėjimo, iš salietros gaunami nitrato jonai, veikiami natūralių mėsoje esančių fermentų, yra redukuojami iki nitritų (kiekis ne didesnis nei mioglobino kiekis).
Antrajame etape nitrito jonai reaguoja su mioglobinu, baltymu, atsakingu už rausvą (bet trumpalaikę) mėsos spalvą. Reakcijos produktas – nitrozomioglobinas, turintis stabilią, rausvą spalvą.
Kalio salietros naudojimas ruošiant naminius mėsos gaminius garantuoja:
Brandintos išpjovos – receptas 1 kg
Sūrymo ingredientai:
Paruošimas:
Nuvalykite išpjovas, sudėkite jas į sūrymą ir palikite 24 valandoms kambario temperatūroje. Tuomet perkelkite į šaldytuvą 5 dienoms. Išimkite, nusausinkite ir apibarstykite žolelių mišiniu (meškinis česnakas, rūkytoji paprika, mairūnas, čiobreliai). Džiovinkite kambario temperatūroje 2–3 dienas. Jei norite, rūkykite šaltu dūmu 8 valandas, o po to brandinkite žemesnėje nei 20°C temperatūroje 4 dienas. Kai išpjovos neteks apie 30% svorio, vakuumuokite ir palikite bent mėnesiui.
Sudedamosios dalys: kalio nitratas, antikakingumo medžiaga: magnio hidroksikarbonatas.
Dėmesio!
Pakuotės matmenys: