Namų gamybos vynas ne visada būna skaidrus, todėl gali prireikti skaidrinimo. Deja, niekada negalime būti visiškai tikri, ar drumstumas atsirado dėl teigiamai įkrautų dalelių (pvz., baltymų), ar neigiamai įkrautų (pvz., polifenolių) arba kitų organinės kilmės junginių. Prieš naudojant konkrečią skaidrinimo priemonę, verta atlikti bandymą su mažu vyno kiekiu (apie 1 l). Tai padės parinkti tinkamiausią skaidrinimo priemonę. Skaidrinimo procesas paprastai trunka apie savaitę. Taip pat svarbu neperdozuoti skaidrinimo priemonių. Per didelės dozės gali sukelti antrinį drumstumą arba pakeisti vyno spalvą.
Klarowin – veiksminga vynų ir sulčių skaidrinimo priemonė. Jo sudėtyje yra bentonito (neigiamai įkrauto), kuris, išbrinkęs vandenyje, pasižymi stipriomis adsorbcinėmis savybėmis. Savo struktūroje suriša įvairias teigiamai įkrautas medžiagas, daugiausia baltymus, metalų jonus, ir skatina jų nusėdimą indo dugne. Švelniai padidina vyno šarmingumą. Susidarančios nuosėdos yra purios ir smulkios, jas lengva filtruoti. Dažniausiai naudojamas baltam ir rožiniam vynui.
Naudojimas
Reikiamą Klarowin kiekį įberkite į 100 ml vandens ir gerai išmaišykite.
Taip paruoštą mišinį palikite parai, retkarčiais pamaišydami.
Po to tirpalą supilkite į skaidrinamą skystį. Rezultatas turėtų
būti matomas maždaug po savaitės – nuosėdų, nusėdančių indo dugne, pavidalu
Sudedamosios dalys:
natrio-kalio bentonitas
Matmenys:
Žemiau pateikti matmenys taikomi pakuotei.