Areometras cukraus koncentracijai, išreikštai Ballingo laipsniais, matuoti.
Cukromatis – matavimo prietaisas, būtinas ruošiant naminius alus, vynus ir kitus gėrimus. Jo pagalba greitai ir paprastai išmatuosite cukraus kiekį tiriamame skystyje.
Prie matuoklio pridedamas plastikinis mėgintuvėlis yra patvarus ir nedūžtantis.
Prietaisas sukalibruotas 20°C temperatūroje, todėl geriausia matavimus atlikti analogiškomis sąlygomis.
Rodmenų nuskaitymą palengvina spalviniai, skalėje pažymėti ir aprašyti intervalai pagal gėrimo tipą bei fermentacijos etapą.
Naudojimo būdas:
Vyno misos tyrimas
Norint atlikti matavimą, pakanka įdėti cukromatį į mėgintuvėlį ir pripildyti jį tokiu skysčio kiekiu, kad plūdė laisvai plūduriuotų, neliestų dugno ir mėgintuvėlio sienelių. Skystyje neturi būti kietųjų dalelių ir dujų burbuliukų. Rezultatas nuskaitomas nuo skalės pagal viršutinį meniską. Patogumui skalėje skirtingomis spalvomis pažymėti pradiniai cukraus koncentracijos intervalai misoje, atitinkantys norimus gauti vynų tipus:
Pastaba:
Tinkamai fermentacijai svarbu, kad cukraus koncentracija prieš jai prasidedant neviršytų 22 - 25°Blg.
Jei mėgstate labai saldų vyną, cukrų dėkite keliais kartais, pvz.: 1-ą, 5-ą ir 12-ą fermentacijos dieną. Vyną taip pat galima pasaldinti pasibaigus fermentacijai.
Alaus misos tyrimas
Cukraus kiekis alaus misoje matuojamas analogiškai kaip ir vyno misoje.
Skalėje gintarine spalva pažymėtas rekomenduojamas pradinių cukraus koncentracijų intervalas misoje (8 - 10°Blg).
Alaus misos fermentacija laikoma pasibaigusia, kai rodmuo patenka į žalia spalva pažymėtą intervalą (0 - 2°Blg).
Rinkinyje yra:
Gaminio matmenys:
cukromatis:
mėgintuvėlis: