Vyno matuoklis (cukromatis) – būtinas prietaisas greitam ir tiksliam nustatymui, kiek cukraus yra vyno misoje arba alaus misoje. Vyno matuoklis yra areometras, sugraduotas Ballingo laipsniais (°Blg) - 1°Blg maždaug atitinka 10 g cukraus 1 l sulčių (misos). Cilindras, kuriame atliekamas matavimas, pagamintas iš stiklo ir turi plokščią dugną.
Patogumui rekomenduojamų cukraus koncentracijų intervalai atskiruose vyno paruošimo etapuose pažymėti atitinkamomis spalvomis:
Šis areometras taip pat leidžia netiesiogiai nustatyti alkoholio koncentraciją vyne, atliekant paprastus skaičiavimus.
Naudojimas :
Norint atlikti matavimą, cilindrą reikia pripildyti nedideliu kiekiu skysčio be kietųjų dalelių ir dujų burbuliukų. Skysčio kiekis turi būti toks, kad cilindre esanti plūdė laisvai plūduriuotų ir neliestų indo sienelių. Cukraus koncentracijos vertę nuskaitome pagal skysčio viršutinį meniską.
Produkto matmenys:
aukštis 24 cm
skersmuo 1,75 cm
aukštis 24,5 cm
išorinis skersmuo 2,2 cm
vidinis skersmuo 2,0 cm
Komplektą sudaro:
Diapazonas: nuo 0 iki 24°Blg