Naminiai mėsos gaminiai yra itin skanūs ir dažniausiai nuo stalo dingsta akimirksniu. Kuriant naujus receptus ir skonio derinius, nereikėtų pamiršti pasirinkti ir tinkamo mėsos gaminių konservavimo būdo, nes būtent jo dėka galime jais džiaugtis ilgiau ir vartoti juos sveikatai saugiu būdu. Vienas veiksmingiausių konservavimo metodų – nitritinės druskos naudojimas. Kokie svarbiausi jos naudojimo privalumai?
Kas yra pekelinė druska, dar vadinama sūdymo ar nitritine druska? Tai ne kas kita, kaip neioduotos rafinuotos valgomosios druskos ir natrio nitrito mišinys. Nitritinė druska apsaugo mėsą nuo natūralios rausvai raudonos spalvos praradimo, o svarbiausia – saugo gaminius nuo nepageidaujamų mikroorganizmų dauginimosi, daugiausia botulizmo sukėlėjo Clostridium botulinum. Antioksidanto priedas mažina likutinį nitritų kiekį, veiksmingai ribodamas nitrozaminų susidarymą. Jis pagreitina nitritų virtimą į azoto monoksidą, pagerindamas mėsos gaminių spalvą. Taip pat veikia kaip puikus stabilizatorius. Nitritinės druskos naudojimas taip pat sudaro sąlygas tolesniam mėsos apdorojimui, pvz., rūkymui, džiovinimui ir brandinimui.
Naudojimo būdas ruošiant 1 kg mėsos:
Šlapiasis sūdymas: į 1 L šalto vandens įberkite 58-65 g nitritinės druskos, įdėkite 4 g cukraus ir, jei pageidaujate, mėgstamų prieskonių. Mėsą sūryme laikykite 7-14 dienų šaldytuve.
Sausasis sūdymas mėsos gabalams: mėsą įtrinkite 18-25 g nitritinės druskos ir, jei pageidaujate, mėgstamais prieskoniais. Sūdykite šaldytuve 3-7 dienas (mėsos storis 1 cm-1 sūdymo diena).
Sausasis sūdymas dešroms skirtai mėsai: į 1 kg maltos mėsos įdėkite 13-17 g nitritinės druskos ir mėgstamų prieskonių. Paruoštą mišinį palikite 1 dienai šaldytuve.
Sudėtis: neioduota druska, nuo sukepimo apsauganti medžiaga: E536, natrio nitritas.
Dėmesio!
Neskirta tiesioginiam vartojimui.