Sunku pasakyti, kuris naminių gėrimų gamybos etapas teikia daugiau malonumo. Butelių kamščiavimas, ar jų atidarymas. Graži butelių forma, papuošta kilniu kamščiu, lemia, kad vien žiūrėti į juos jau yra didžiulis malonumas. Ar kada nors naudojote rankinį kamščiuoklį? Jis turi nemažai privalumų.
Butelių kamščiavimas yra labai svarbus etapas, pvz., gaminant naminį vyną. Jo buketas ir skonis priklauso ne tik nuo atliktos fermentacijos, bet ir didele dalimi nuo kamščių kokybės bei būdo, kuriuo užkemšami buteliai.
KAMŠČIŲ PARUOŠIMAS
Natūralūs kamščiai (vientisi, aglomeruoti, sluoksniuoti) ir sintetiniai kamščiai būna įvairių formų (cilindriniai, kūginiai) ir tipų (pvz., grybo formos ir dekoratyviniai). Sintetiniai kamščiai iš karto paruošti naudojimui, o natūralius kamščius prieš pradedant kamščiuoti reikia tinkamai paruošti.
KAMŠČIAVIMO PROCESAS
Siekdami išvengti įvairių užkrėtimų, prieš pradedant kamščiuoti butelius kruopščiai juos išplaukite naudodami butelių plovimo šepetį ir indų ploviklį, o tuomet gerai išskalaukite. Jei norite būti 100% tikri dėl švaros, galima sterilizuoti verdant 80⁰C temperatūros vandenyje apie 10 min arba perplaunant kalio metabisulfito tirpalu.
Pildant butelius, būtina stengtis, kad vynas būtų kuo mažiau prisotintas oro. Tam pasitarnaus sifoninė žarnelė vyno nupylimui ir piltuvėlis. Taip pat nepamirškite palikti apie 4–5 cm tuščios erdvės žemiau butelio kaklelio briaunos.
Kūginius kamščius uždedama ant butelio kaklelio, o tada įspaudžiama ranka arba naudojant kamščiuoklį (pasirinktą iš galimų modelių).
Cilindriniai kamščiai - įspaudžiami į butelius tinkamai juos paruošus, būtina naudoti kamščiuoklį. Jei reikia užkimšti ne daugiau kaip 30 butelių, pakanka paprasčiausio rankinio kamščiuoklio – įvorės pavidalo. Didesniam butelių kiekiui naudingiausi bus 2–3 svirčių kamščiuokliai, kuriems reikia mažiau jėgos ir kurie leidžia padidinti kamščiavimo greitį.
Užkimšus butelius, vieną parą laikykite juos vertikaliai. Tai leis kamščiui prisitaikyti prie vidinės butelio kaklelio sienelės. Vėliau butelius paguldykite horizontaliai, kad kamštis neišdžiūtų (vynas „drėkins“ kamštį) ir būtų užtikrinta tinkama dujų apykaita tarp butelio vidaus ir aplinkos. Po dviejų–trijų dienų patikrinkite, ar kamščiai neprateka. Jei pasirodo nuotėkis, kamštį būtina pakeisti nauju.
Kamščiavimo proceso užbaigimas – uždėti terminio susitraukimo gaubtelius. Yra keli būdai, kaip gaubtelius sutraukti ant butelių kaklelių. Tam galima naudoti specialų įrenginį (profesionalų sutraukimo įrenginį) arba pasitelkti vieną iš naminių būdų:
panardinti butelio kaklelį su užmautu gaubteliu į indą su karštu vandeniu (dėmesio - verdantis vanduo gali pažeisti gaubtelį!);
užmautą gaubtelį ant butelio kaklelio laikyti virš garų srauto, pvz., iš arbatinuko;
stovinčią butelį su užmautu gaubteliu pašildyti plaukų džiovintuvu iš visų pusių – iki kol gaubtelis priglunda prie butelio kaklelio.
Spalvoto gaubtelio naudojimas pagerina butelio išvaizdą ir apsaugo kamštį, todėl vyną galima ilgiau brandinti. Taip pat verta naudoti lipnias etiketes buteliams, leidžiančias užrašyti vyno rūšį, derlių ir kitą naudingą informaciją.
LAIKYMAS / VYNO BRANDINIMAS
Su mūsų rankiniu kamščiuokliu kamščiavimas – tikras malonumas! Išbandykite jau šiandien!
Dėmesio! Šio tipo kamščiuoklis netinka kamščiuoti butelių su užlenktu kakleliu.