Kepimas uždengtame inde lemia, kad vitaminai ir mikroelementai išlieka ruošiamame patiekale. Kepimas vandens garų aplinkoje leidžia išsaugoti patiekalų mitybines savybes. Riebalai ir baltymai nėra veikiami aukštos temperatūros ir išsaugo svarbiausias sveikatai palankias savybes.
Romėniškas puodas pagamintas iš specialiai išdegto molio. Molyje yra porų, į kurias įsiskverbia vanduo. Šildant indą, puodas išskiria vandens garus, o patiekalas gaminamas ant iš indo sienelių išsiskiriančių garų, troškindamasis nuosavose sultyse. Į patiekalus nereikia dėti riebalų. Dangtis padeda išsaugoti daugiau vitaminų ir mikroelementų bei sodrų patiekalo aromatą. Apvali forma garantuoja tolygų temperatūros pasiskirstymą kepimo metu. Tai svarbu kepant duoną ar mėsos kepsnius.
Romėniškas puodas taip pat paįvairins veganų ir vegetarų virtuvę. Romėniškas puodas idealiai tinka laikantiems mažai riebalų turinčios arba lengvai virškinamos dietos. Gruzinų virtuvės mėgėjai jame pasigamins savo mėgstamus vieno puodo patiekalus.
Naudojimo būdas:
- Prieš kiekvieną naudojimą pamerkite puodą į vandenį 10–15 minučių, visiškai jį panardindami. Tuomet dėkite į šaltą orkaitę. Priklausomai nuo recepto reikalavimų, kaitiname tuščią puodą arba iš karto su turiniu. Iškepus patiekalą galite išimti, kol jis dar karštas (pvz., duoną), arba palikti atvėsti, kol ingredientai gerai susijungs (pvz., ruošiant paštetą). Puodo naudojimo būdas turėtų būti pritaikytas pagal receptą.
- Prieš kepant duoną ištepkite puodą sviestu arba kokosų aliejumi ir pabarstykite džiūvėsėliais arba miltais, kad lengvai išimtumėte iškeptą kepalą
- Puodo negalima statyti tiesiai ant dujinės liepsnos ar elektrinės kaitlentės.
- Romėniško puodo negalima veikti staigiais temperatūros pokyčiais.
- Į karštą puodą negalima pilti šaltų skysčių.
- Rekomenduojama maksimali kepimo temperatūra romėniškuose puoduose – 200°C.
- Puodas skirtas naudoti dujinėse ir elektrinėse orkaitėse.
Plovimas ir valymas:
Po naudojimo puodą reikia kelis kartus pamirkyti šiltame vandenyje, tada nuplauti kempine arba minkštu šepetėliu. Stipresnius nešvarumus galima pašalinti naudojant maistinę sodą. Kartkartėmis verta puodą pavirinti vandenyje su actu, kad neutralizuotumėte kvapus. Puodo negalima plauti indaplovėje.
Po plovimo puodą reikia palikti visiškai išdžiūti ir laikyti atvirą, geriausia – vėdinamoje vietoje.
Išoriniai matmenys:
1. puodas:
2. dangtis:
Vidiniai matmenys:
1. puodas:
2. dangtis:
Komplekto matmenys: