Naminis vynas ne visada būna skaidrus, todėl gali prireikti skaidrinimo. Deja, niekada negalime būti visiškai tikri, ar drumstumą sukelia teigiamai įkrautos dalelės (pvz., baltymai), ar neigiamai (pvz., polifenoliai), ar kiti organinės kilmės junginiai. Prieš taikant konkrečią skaidrinimo priemonę, verta atlikti bandomąjį bandymą su nedideliu vyno kiekiu (apie 1 l). Tai leis parinkti tinkamą skaidrinimo priemonę. Skaidrinimas paprastai trunka apie savaitę. Taip pat svarbu neperdozuoti skaidriklių. Per didelės dozės gali sukelti antrinį drumstumą arba pakeisti mūsų vyno spalvą.
Klar-zyme – veiksmingas pektolizinių savybių fermentinis preparatas, turintis dvi paskirtis. Įdėtas po fermentacijos pabaigos, jis skirtas vyno skaidrinimui, ypač slyvų, moliūgų, bananų ir pan., o įdėtas prieš fermentaciją, ypač slyvų, moliūgų ar bananų misoms, palengvina sulčių išgavimą. Fermentų kompleksas skaido daugumą aukštamolekulinių pektininių ir krakmolinių junginių, sukeliančių drumstumą.
Svarbios savybės:
Naudojimo būdas:
Prieš naudojimą preparatą atskieskite vandeniu santykiu 1:10 ir įpilkite į misą arba vyną. Gerai išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje, uždengtą. Jei išgaunate sultis iš vaisių – palikite 1 dienai, o vynui išskaidrinti – 5–7 dienoms, priklausomai nuo vyno drumstumo. Po to laiko išspauskite sultis arba nupilkite vyną nuo nuosėdų. Preparatas geriausiai veikia 30–35 °C temperatūroje, o didžiausias jo aktyvumas pasiekiamas esant pH 4,5.
Sudėtis:
vanduo, glicerinas, pektoliziniai fermentai, amonio sulfatas, konservantas: kalio sorbatas.
Matmenys:
Žemiau pateikti matmenys taikomi pakuotei.