Puikiai parinktas liofilizuotų mezo- ir termofilinių pieno rūgšties fermentacijos bakterijų mišinys, su kuriuo pasigaminsite skanų, graikišką fetos tipo sūrį, kuris yra puikus pagrindas sveikai, taip pat beglitenei, mitybai
Liofilizuotų mezo- ir termofilinių pieno rūgšties fermentacijos bakterijų mišinys – idealus starteris ir priedas gaminant naminį graikišką fetos tipo sūrį. Dėl šių atrinktų bakterijų fermentacija vyksta greičiau ir stabiliau, todėl gaunamas vienodos konsistencijos ir skonio produktas.
Naudojimo būdas:
Naudojant šviežią pieną "tiesiai iš karvės" rekomenduojama atlikti pasterizaciją apie 65°C temperatūroje 30 minučių.
6 L pieno supilkite į puodą ir pašildykite iki 33°C. Išjunkite kaitinimą. Atmatuokite apie 0,4 g bakterijų ir ištirpinkite taurelėje nedideliame kiekyje drungno vandens. Viską supilkite į pieną ir gerai išmaišykite. Palikite uždengę apie 1 val. Po to – jei naudojote pirktą mažai pasterizuotą pieną – įdėkite apie 1 g biraus kalcio chlorido (naudojant šviežią "tiesiai iš karvės" pieną kalcio chlorido dėti nereikia), pašildykite pieną iki 38°C ir įdėkite apie 0,6 g džiovinto fermento (reneto), ištirpinto nedideliame kiekyje drungno vandens. Keliais ryžtingais judesiais išmaišykite. Išjunkite kaitinimą. Po maždaug 50 minučių krešulį supjaustykite kubeliais, kurių kraštinė 1–2 cm. Papildomai krešulį galima dar supjaustyti įstrižai. Palikite 10–15 min., kad išrūgos pradėtų skirtis. Po to prispauskite krešulį sieteliu ir samčiu nugraibykite į jį sutekančias išrūgas. Kai didžioji dalis išrūgų jau bus atskirta, krešulį perkelkite į sūrinę marlę ir įdėkite į sūrio presą. Palaipsniui didinkite preso apkrovą. Pasiekus apie 5 kg apkrovą, palikite sūrį mažiausiai 12 valandų kambario temperatūroje. Sūrį perkelkite į sūrymą (1 L vandens + 180 g druskos) 6 valandoms, o tuomet – į antrą sūrymą (1 L vandens + 70 g druskos) tolesniam laikymui ir laikykite šaldytuve.
Sudėtis: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus helveticus, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. cremoris, laktozė.
Tinkamumo vartoti terminas atsižvelgia į galimybę produktą transportuoti iki 7 dienų, esant temperatūrai žemiau 30°C.
Išsamius įvairių rūšių sūrių receptus rasite Sūrių gamybos skaičiuoklėje.