Naminiai mėsos gaminiai yra ypač skanūs ir dažniausiai nuo stalo dingsta akimirksniu. Kurdami naujas receptūras ir skonio kompozicijas, nepamirškite pasirinkti ir tinkamo mėsos gaminių konservavimo būdo. Taip galėsime jais džiaugtis ilgiau ir užtikrinsime, kad jų vartojimas būtų saugus sveikatai. Vienas iš tokių veiksmingų konservavimo metodų – pekelinės (nitrinimo) druskos naudojimas. Kokie yra didžiausi jos naudojimo privalumai?
Kas yra pekelinė druska, dar vadinama pekelinė arba nitrinimo druska? Tai ne kas kita, kaip neioduotos rafinuotos valgomosios druskos ir natrio nitrito mišinys, mūsų produkte praturtintas natrio askorbatu (vitaminu C). Pekelinė druska apsaugo mėsą nuo natūralios raudonai rausvos spalvos praradimo, o svarbiausia – saugo gaminius nuo nepageidaujamų mikroorganizmų, ypač botulino toksiną gaminančių bakterijų, dauginimosi. Antioksidanto (vitamino C) priedas sumažina likutinio nitrito kiekį, veiksmingai ribodamas nitrozaminų susidarymą. Jis paspartina nitritų virtimą azoto monoksidu, pagerindamas mėsos gaminių spalvą. Taip pat yra puikus stabilizatorius. Naudojant pekelinę druską, mėsą galima toliau apdoroti, pvz., rūkyti, džiovinti ir brandinti.
Naudojimo būdas ruošiant 1 kg mėsos:
Šlapias nitrinimas: į 1 l šalto vandens įberkite 58-65 g pekelinės druskos, įdėkite 4 g cukraus ir, jei pageidaujate, mėgstamų prieskonių. Mėsą šaldytuve laikykite sūryme 7-14 dienų.
Sausas nitrinimas mėsos gabalams: mėsą įtrinkite 18-25 g pekelinės druskos ir, jei pageidaujate, mėgstamais prieskoniais. Nitrinkite šaldytuve 3-7 dienas (mėsos storis 1 cm - 1 nitrinimo diena).
Sausas nitrinimas dešroms skirtiems faršams: į 1 kg maltos mėsos įdėkite 13-17 g pekelinės druskos ir mėgstamų prieskonių. Paruoštą mišinį palaikykite šaldytuve 1 dieną.
Sudedamosios dalys: neioduota druska, natrio nitritas, antioksidantas: natrio askorbatas (0,3%), priešsukepanti medžiaga: kalio ferocianidas.