Ar ruošiate naminius mėsos gaminius? Jų skonį, išvaizdą ir ilgaamžiškumą užtikrinsite naudodami kalio salietrą.
Kalio salietra - skirta bet kokios rūšies mėsos peklinimui. Kalio salietra yra kalio nitratas (KNO₃) - bespalvė, kristalinė druska (E 252), naudojama tradiciniais mėsos peklinimo metodais. Kalio salietra kartu su valgoma druska yra vienas svarbiausių priedų, naudojamų peklinant mėsą, užtikrinantis ne tik ilgesnį išsilaikymą, bet ir rausvos mėsos spalvos išlikimą. Kaip tai įmanoma?
Pirmojo peklinimo etapo metu (tuoj po salietros, valgomosios druskos ir prieskonių įdėjimo, iš salietros susidarantys nitrato jonai, veikiami natūralių mėsoje esančių fermentų, yra redukuojami iki nitritų (kurių kiekis ne didesnis nei mioglobino kiekis).
Antrajame etape nitrito jonai reaguoja su mioglobinu, baltymu, atsakingu už rausvą (bet netvarią) mėsos spalvą. Reakcijos produktas yra nitrozomioglobinas, pasižymintis pastovia, rausva spalva.
Kalio salietra - kodėl verta?
Kalio salietros naudojimas ruošiant naminius mėsos gaminius garantuoja:
Brandintos nugarinės išpjovos - receptas 1 kg
Sūrymo ingredientai:
Paruošimas:
Nuvalykite išpjovas, sudėkite jas į sūrymą ir palikite 24 valandoms kambario temperatūroje. Tuomet perkelkite į šaldytuvą 5 dienoms. Išimkite, nusausinkite ir apibarstykite žolelių mišiniu (meškinis česnakas, rūkytoji paprika, mairūnas, čiobreliai). Džiovinkite kambario temperatūroje 2-3 dienas. Jei norite, rūkykite šaltu dūmu 8 valandas, o tada brandinkite žemesnėje nei 20°C temperatūroje 4 dienas. Kai išpjovos neteks apie 30% svorio, vakuumuokite ir palikite mažiausiai mėnesiui.
Sudėtis: kalio nitratas, antigumbėjimo medžiaga: magnio hidroksikarbonatas.
Dėmesio!
Pakuotės matmenys: