Naminiai mėsos gaminiai yra ypač skanūs ir dažniausiai nuo stalo dingsta akimirksniu. Kuriant naujus receptus ir skonio kompozicijas nereikėtų pamiršti ir tinkamo mėsos gaminių konservavimo būdo pasirinkimo. Taip galėsime jais džiaugtis ilgiau ir užtikrinsime, kad jų vartojimas būtų saugus sveikatai. Viena iš tokių veiksmingų konservavimo metodų yra pekelinės druskos naudojimas. Kokie didžiausi jos naudojimo privalumai
Kas yra pekelinė druska, dar vadinama pekeline ar peklinimo druska? Tai ne kas kita, kaip nejoduotos rafinuotos valgomosios druskos ir natrio nitrito mišinys. Pekelinė druska apsaugo mėsą nuo natūralios rausvai raudonos spalvos praradimo, o svarbiausia – saugo gaminius nuo nepageidaujamų mikroorganizmų dauginimosi, daugiausia botulizmo bakterijų. Ji taip pat paspartina nitritų virtimą azoto monoksidu, pagerindama mėsos gaminių spalvą. Taip pat yra puikus stabilizatorius. Pekelinės druskos naudojimas leis Jums toliau apdoroti mėsą, pvz., rūkymo, džiovinimo ir brandinimo procesuose.
Didesnis pekelinės druskos kiekis suteikia galimybę ilgiau ar didesniais kiekiais paruošti skanios mėsos ir mėsos gaminių – nereikės pirkti papildomos pakuotės.
Naudojimas ruošiant 1 kg mėsos:
Pekelinimas šlapiuoju būdu: į 1 L šalto vandens įberkite 58-65 g pekelinės druskos, įdėkite 4 g cukraus ir, jei norite, mėgstamų prieskonių. Mėsą pekelkite pekelėje 7-14 dienų, šaldytuve.
Pekelinimas sausu būdu mėsos gabalams: mėsą įtrinkite 18-25 g pekelinės druskos ir, jei norite, mėgstamais prieskoniais. Pekelkite šaldytuve 3-7 dienas, atsižvelgdami į tai, kad geriausius rezultatus duoda taisyklė: 1 cm mėsos storio = 1 pekelinimo diena.
Sausas pekelinimas mėsai dešroms: į 1 kg maltos mėsos įdėkite 13-17 g pekelinės druskos ir mėgstamų prieskonių. Paruoštą mišinį palikite 1 dienai šaldytuve.
Sudėtis: nejoduota druska, antigrumstėjimo medžiaga: E536, natrio nitritas (0,6%).