Naminiai mėsos gaminiai yra ypatingai skanūs ir dažniausiai nuo stalo dingsta akimirksniu. Kuriant naujus receptus ir skonio derinius, nereikėtų pamiršti ir tinkamo mėsos gaminių konservavimo būdo, nes būtent jo dėka galime jais džiaugtis ilgiau ir vartoti juos sveikatai saugiu būdu. Vienas iš tokių veiksmingų konservavimo metodų – pekelinės druskos naudojimas. Kokie didžiausi jos naudojimo privalumai?
Kas yra pekelinė druska, dar vadinama pekeline arba kietinimo druska? Tai ne kas kita, kaip neioduotos rafinuotos valgomosios druskos ir natrio nitrito (nitrito) mišinys, mūsų produkte praturtintas natrio askorbatu (vitaminu C). Pekelinė druska apsaugo mėsą nuo natūralios raudonai rožinės spalvos praradimo, o svarbiausia – saugo gaminius nuo nepageidaujamų mikroorganizmų, ypač botulizmo bakterijų, dauginimosi. Antioksidanto priedas sumažina likutinio nitrito kiekį, taip veiksmingai mažindamas nitrozaminų susidarymą. Jis pagreitina nitritų virtimą azoto oksidu, pagerindamas mėsos gaminių spalvą. Taip pat yra puikus stabilizatorius. Pekelinės druskos naudojimas leis Jums toliau apdoroti mėsą, pvz., rūkyti, džiovinti ir brandinti.
Naudojimas ruošiant 1 kg mėsos:
Pekelavimas šlapiuoju būdu: į 1 L šalto vandens įberkite 58–65 g pekelinės druskos, įdėkite 4 g cukraus ir, jei norite, mėgstamų prieskonių. Mėsą laikykite sūryme 7–14 dienų šaldytuve.
Pekelavimas sausuoju būdu mėsos gabalams: mėsą įtrinkite 18–25 g pekelinės druskos ir, jei norite, mėgstamais prieskoniais. Pekeluokite šaldytuve 3–7 dienas (mėsos storis 1 cm – 1 pekelavimo diena).
Pekelavimas sausuoju būdu mėsai dešroms: į 1 kg maltos mėsos įdėkite 13–17 g pekelinės druskos ir mėgstamų prieskonių. Paruoštą mišinį palaikykite 1 dieną šaldytuve.
Sudėtis: neioduota druska, kekėjimą stabdanti medžiaga: E536, natrio nitritas, antioksidantas: natrio askorbatas (0,3%)